89+ wijnen

Al jaren volg ik verscheiden wijnrecensenten en hun beoordelingssysteem.

Maar er zijn er 3 die ‘eruit springen’, in hun quoteringen naar mijn ‘Sens of taste’.

Ik volg het niet blindelings, maar toch beetje fan van het puntensysteem dat door hen ontstaan is. 

Hoe werkt het in blind proeven, qua beoordeling – punten systeem?

 

Lees er hier alles over

en ontmoet ook de flesjes in de collectie van Cielo Vino

die hoge punten (89 +) verkregen door hen.

Een wijnbeoordelingssysteem is een score toegekend door één of meer wijncritici, een wijn geproefd als een samenvatting van de evaluatie van die criticus.

Puntensysteem?

Robert Parker ligt mede aan de basis van dit systeem en proeft meerdere duizenden wijnen per jaar.

🍷  100-Puntenschaal – Robert Parker,  “the Wine Advocate” is het bekendste.

  Wordt gebruikt door tijdschriften:  Wine Spectator & Wine Enthusiast

 

Dit systeem kijkt naar kleur, bouquet  & smaak.

üelke wijn krijgt een basisscore van 50 voor zijn creatie.

Daarbovenop komen punten van:

5 voor kleur

15 voor bouquet

20 voor pallet en textuur

10 voor algemene kwaliteit   & potentieel van de wijn

The score ranges correlate to the following assessments:

96-100

An extraordinary wine of profound and complex character displaying all the attributes expected of a classic wine of its variety. Wines of this caliber are worth a special effort to find, purchase and consume.

90-95

An outstanding wine of exceptional complexity and character. In short, these are terrific wines.

80-89

An above average to very good wine displaying various degrees of finesse and flavor as well as character with no noticeable flaws.

70-79

An average wine with little distinction except that it is a soundly made. In essence, a straightforward, innocuous wine.

60-69

A below average wine containing noticeable deficiencies, such as excessive acidity and/or tannin, an absence of flavor or possibly dirty aromas or flavors.

50-59

A wine deemed to be unacceptable.

Jancis Robinson werkt als volgt:

20 – Truly exceptional
19 – A humdinger
18 – A cut above superior
17 – Superior
16 – Distinguished
15 – Average, a perfectly nice drink with no faults but not much excitement
14 – Deadly dull
13 – Borderline faulty or unbalanced
12 – Faulty or unbalanced 

Our scores are for how the wine tasted when we tasted it, combined with any perceived potential. So a one-year-old first growth bordeaux is likely to be given a pretty high score, even though it may be not much fun to drink at that point (and not even bottled in fact). If we taste a wine that is obviously on the way down from its peak of maturity, the score denotes how it tasted when we tasted it and not how wonderful we imagine it might have been at its best.

We occasionally give a ‘+’ or even ‘++’ to suggest that we think (but are not 100% sure) that the wine will improve, and if a score comes with a minus attached, it means that it has a drawback

Wijn applicaties t.o.v. de grote jongens?

🍷   Je kan ook wijn apps gebruiken zoals:

  Vivino, Wine Searcher, Wine Collection, InVintory, WineAdvisor, Twil, …

🍷   Een briljant systeem waarbij je het label van de fles scant en je kan er ook een proefnotitie   bijzetten, alsook de scores van anderen bekijken.

🍷 MAAR, laat je ook niet té veel beïnvloeden door deze app:

Laat je niet beïnvloede door proefnotities van anderen

Jij alleen bepaalt of iets lekker is

Nooit beschaamd voelen omdat je een wijn wél

Lekker vindt die iemand anders maar

Middelmatig beoordeelt.

🍷   Kijk niet naar de prijzen van die apps. Het is niet altijd even betrouwbaar. Vaak staan er de prijzen van uit andere landen of als je bij de wijn wijnboer zelf ter plekke koopt.

  ! Vergeet niet dat naast transport, BTW en accijnzen hoog zijn in België.

How most popular ratings relate to each other, choose wisely!


Juan Gil ‘Silver label’ – 2020

Deze reeks in goud, zilver en blauwe label met de overheerlijke handgeplukte monastrell druif, vlakbij het huis waar mijn moeder 15 jaar in Spanje woonde, is al een decennia lang de rode draad in mijn top 10 wijntjes, zeker voor de zachtere Spaanse wijntjes met een beetje of meer hout-toets. Wat mooi ook is in het Gil-verhaal, is dat doorheen decennia de familie zich steeds heel menselijk en gul heeft opgesteld naar de lokale bevolking, lees plukkers e.d.. Ze kunnen rekenen door o.a. deze liefdevolle menselijke benadering, op een onwaarschijnlijke loyaliteit en wij zien dat o.a. ook in de prijs. Voor deze categorie aan wijnen, zitten we zeer goed qua prijs. Aardrijkskundig? In tegenstelling tot het gros van Jumilla liggen de wijngaarden op het plateau tussen de bergen. Hierdoor profiteert Juan Gil van een meer gematigd klimaat ten opzichte van de wineries die in het dal gelegen zijn. De ‘Silver Label’ (afkomstig van de oudste wijngaarden trouwens +/-40jaar, heeft een gekruid neusaroma, bosbessen, lichtjes getoast en gerookt. Deze heeft iets langer dan de yellow label en iets minder lang dat de Blue label gerijpt, t.t.z.: 12 maanden.Perfecte structuur met rijpe tannines. Zeer lange consistente afdronk, perfecte balans tussen fruit/alcohol/vatrijping. Prijs kwaliteit is voor mij de Silver versie de beste (hoewel ik natuurlijk de iets duurdere Blue Label de allerlekerste vind), en dat is niet alleen mij ontgaan. Deze editie is niet voor niets een International Award Winner!, zo scoorde deze in het verleden maar liefst 11 keer 100/100 bij Parker. Deze oogst heeft 93/100 bij Parker gescoord! Genieten maar!
Meer info

Zin in meer lekkere wijn?


Schrijf je in op de mailinglijst en blijf op de hoogte van nieuwe ontdekkingen en nog meer wijnen met een verhaal!


  • Voornaam
  • Achternaam
  • E-mailadres
  •  
  • Verzenden

Je moet 18 jaar of ouder zijn om deze website te bezoeken.

Gelieve te verklaren en te bevestigen dat je 18 jaar of ouder bent door op de knop hieronder te klikken.

Ik bevestig dat ik 18 jaar of ouder ben.